Елвира Семинара (Катания, 1959) е модерна и атрактивна авторка с немалко

...
Елвира Семинара (Катания, 1959) е модерна и атрактивна авторка с немалко
Коментари Харесай

"Разкази от фризьорския салон" като дисекция на едно обществото

Елвира Семинара (Катания, 1959) е съвременна и атрактивна авторка с значително заслуги за преразглеждането на стандартите, свързани със сицилианските писатели. Дългогодишен редактор във в. „ Сичилия ” и по-късно колумнист на сп. „ Еспресо ”, тя е преподавала история на публицистиката в Университета в Катания, води и работилници по креативно писане. Издава първия си разказ през 2008 година, след което с всяка последваща книга стремително развива почерка си на вербален експериментатор с репортерско око за знаковите сюжети от актуалната градска среда.

Създава артбижута и аксесоари от използвани предмети от бита, провежда пътуващи изложения, които съпровождат представянията на новите ѝ книги и излъчват посланието, че втората приложимост може да бъде по-добра от първата.

Омъжена е за професора по италианска литература Антонио ди Градо и е майка на перспективната млада писателка Виола ди Градо.

Два от романите ѝ са поставяни на театрална сцена в Катания, Сицилия. Сборникът „ Разкази от фризьорския салон ” (2009) е втората ѝ книга.

В предаването " Нещо повече " Кремена Димитрова от издателство " Колибри " показа сборника, като четиво, което прави дисекция на едно обществото, тъй като всяка дама, която отива във фризьорския салон, отива там с проблемите си.

Читателка, която написа до обичаното си списание. Съпруг, отказващ да одобри изневярата. Момиче, което чува повече, в сравнение с би желало. Монахиня на път към първия си манастир. Емигрантка от Шри Ланка с фантазия да бъде русокоска. Разведен татко в деня за среща с дребното си момче... В шумния лабиринт на града има едно привидно нормално място, в което се пресичат пътищата на героите от тази книга. „ Разкази от фризьорския салон ” са моментни фотоси на невидими персонажи от актуалното ни всекидневие. Майсторският вербален прожектор хвърля върху тях къса, само че интензивна светлина, с цел да покаже непредвидената им дълбочина, да ни изненада и завоюва на тяхна страна вечно.

Интервюто на Людмила Железова с Кремена Димитрова в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР